Amaran tsunami ditarik balik

KUALA LUMPUR: Jabatan Meteorologi Malaysia menarik balik amaran tsunami bagi negeri Kedah, Perlis, Pulau Pinang dan utara Perak yang dikeluarkan awal pagi ini ekoran gempa bumi kuat dikesan berlaku di pantai barat utara Sumatera.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Geofizik dan Tsunami jabatan itu, Ahmad Zaki Mohamad Saat berkata nasihat tsunami yang dikeluarkan pihaknya sebelum ini telah dihentikan setelah hasil daripada pemantauan di setiap negeri berkenaan kira-kira 7 pagi tadi didapati memuaskan. 

"Kami sudah pantau ke semua tempat di negeri-negeri terlibat dan mendapati keadaan gempa bumi yang berlaku awal pagi tadi tidak akan melibatkan tsunami," katanya ketika dihubungi Bernama.

Beliau berkata pada awal pagi tadi terdapat gempa bumi yang kuat dikesan di pantai barat utara Sumatera dan menjejaskan keadaan laut, lalu pihaknya mengeluarkan nasihat supaya orang awam menjauhkan diri dari kawasan persisiran pantai.

"Gegaran turut dilaporkan oleh orang awam antara jam 2 hingga 3 pagi tadi terutama di Pulau Pinang, dan kami menasihatkan mereka supaya menjauhi kawasan persisir pantai. - Bernama

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...