Unimap Dapat Anugerah Di Luar Negara

Kangar - Penyelidik Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Prof. Dr. Uda Hashim berjaya meraih dua anugerah utama pada Exhibition of Invention di Geneva, Switzerland. Prof Dr. Uda meraih Grand Award yang dianugerahkan oleh Rusia serta Best Jury Award melalui produknya Nano Biochip. Selain itu, produk yang sama turut meraih pingat emas pertandingan.

Prof. Dr. Uda turut meraih pingat perak melalui satu lagi produknya Mask Sligner For Teaching and Research. Sementara itu, dua lagi produk UniMAP yang menyertai pertandingan tersebut meraih pingat perak pertandingan iaitu produk Smart Antenna for Unmanned Aerial Vehicle dan Smart Material Antenna hasil penyelidikan Dr. Fareq Abdul Malik. 

Pameran yang menghimpunkan penyelidik-penyelidik ternama dari seluruh dunia dan dianjurkan buat kali ke-40 itu berlangsung selama lima hari berakhir semalam. Naib Canselor UniMAP, Brig Jen Dato Prof Dr Kamarudin Hussin berkata, kejayaan yang diraih oleh Prof Dr. Uda Hashim itu amat bermakna tambahan pula UniMAP meraikan ulang tahun ke-10 tahun ini.

Ujar beliau, penyertaan kali ini merupakan penyertaan ke-6 UniMAP dan kejayaan meraih dua anugerah khas merupakan yang tertinggi pernah diraih pada pertandingan berprestij itu.

"Ini merupakan pertandingan antarabangsa tahun ini, dan saya berasa amat bangga kerana keempat2 produk meraih pingat selain turut mendapat pengiktirafan khas. "Semoga kejayaan ini akan menjadi pencetus semangat buat penyelidik UniMAP dalam pertandingan antarabangsa lainnya yang disertai tahun ini," ujar beliau lagi.
0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...